Astfel, acestia iau in calcul, pentru automobilele echipate din fabrica cu instalatii GPL, varianta alimentarii cu carburanti conventionali. Daca pana in prezent singura varianta era GPL (Gaz Petrolier Lichefiat), acest carburant urmeaza sa-si cunoasca rivalul: GNC (Gaz Natural Comprimat).
Procedura de aprobare a acestei initiative a Ministerului Transporturilor se dovedeste a fi un lucru util in acest domeniu, mai ales datorita oferirii unor noi variante care se pot dovedi a fi folositoare. Este de luat in calcul si faptul ca peste 14.000.000 de automobile sunt in prezent alimentate cu acest gaz natural comprimat.
Acest lucru nu poate sa confime decat siguranta noului carburant, fapt pentru care GNC-ul este un combustibil tot mai utilizat in sectorul transportului, intrucat gazele rezultate in urma arderii acestuia sunt slab poluante, nu dau nastere efectului de sera si, prin urmare, mediul inconjurator este protejat.
Astfel, principalele beneficii ale acestui combustibil se materializeaza prin costuri reduse privind alimentarea si intretinerea, sigilarea ermetica si impiedicarea oricaror scurgeri, evaporari sau varsari de carburant, toate cu o durata de viata extinsa.
In ceea ce priveste reglementarea prevederilor ce fac referire la gestionarea acestui carburant, proiectul de ordine stabileste conditiile in care conversia motoarelor este legala astfel:
Prima conditie se refera la componentele instalatiei de alimentare cu GNC. Acestea necesita omologare conform Regulamentului CEE-ONU numarul 67 si 110. Montarea instalatiei GNC trebuie executata sub incidenta Regulamentului mai sus mentionat si numai cu marcaje de omologare clare, fara deformatii plastice, fisuri sau alte crapaturi.
A doua conditie se refera la montarea marcajelor de omologare CEE-ONU. Acestea vor fi aplicate pe componentele sistemului astfel incat sa poata fi observate si verificate, direct sau indirect, fara a fi necesara demontarea acestor componente.
A treia conditie se refera la mentinerea normei de poluare chimica initiala a autovehicului pe care s-a montat instalatia propriu-zisa.
A patra conditie face referire la greutatea automobilului. Masa maxima totala si greutatea maxima pe fiecare axa sa nu depaseasca maximul tehnic admis de producator la omologarea autovehiculului.
Ultima conditie face referire la puterea motorului. Aceasta nu trebuie sa depaseasca sau sa scada sub intervalul 90%-105% din masurarea in cazul functionarii cu carburantul cu care automobilul a fost omologat.
Articol preluat de pe: www.cars.ro
Mâine 1 iunie 2021 ar trebui să se deschidă stația de alimentare cu Gaz metan CNG la Drobeta Turnu Severin la vreo 40 km de mine. Nu cred în seriozitatea românilor când vine vorba de respectarea termenelor de execuție, deși cred că în alte state aceste stații se deschid în câteva săptămâni de lucru ! Aș fi vrut să cumpăr o mașină hybridă care are montată și autorizată o instalație de alimentare cu CNG, dar cred că voi renunța la idee, pentru că suntem o țară de dobitoci care ne furăm singuri căciula și avantajăm companiile străine care vând combustibili fosili lichizi la colț de stradă, deși suntem full de bogați în zăcăminte de gaz metan, mai ales cele din Marea Neagră ! Italia care este cea mai săracă țară în resurse de gaz metan din lume, are vreo 2600 de stații de CNG, noi suntem vai de capul nostru cu vreo 5 stații funcționale, până și Bulgaria ne-a depășit și are vreo 30 de stații CNG funcționale ! Se aude și pe la urechile tale, măi Câțule, ori mai așteptăm încă 4 ani de Dolce Far Niente ???
Stie cineva , avem in gorj sau pe langa gorj statie de incarcat GNC?